Nå som det er mørkt ute savner man gjerne litt lys i hagen. Mange henger opp julelys i hagen nå disse dagen og fryder seg over dette. For lys i mørke gjør oss faktisk gladere til sinns. Det er ikke få ganger folk trekker pusten dypt og sier: «ååå så fint» når de ser trær som er opplyst av julelys eller de kjører forbi en opplyst bygning eller tunnel.
Etter at det kom LED ute belysning har etterspørselen eksplodert. Ett lyspunkt i en LED pære kan trekke mellom 1-3 watt så det er økonomisk og miljøvennlig.
Lyser opp huset. Lys rundt huset ser jeg på som husets smykke. Ett ganske kjedelig hus som mitt eget kan få ett nytt og spennende ytre. Nylig fikk vi lyssatt deler av vårt hus. Min mann er i lys bransjen, men likevel tok det nesten 2 år før vi fikk opp våre lys.
Vi ville ha hagen så godt som ferdig før alle lysene kom på plass. Vi har enda lys for over 50´som skal monteres, så jeg får vel ønske meg en elektriker til jul tenker jeg.
- Hva bør du tenke på?
- Du bør tenke på formålet, og plasseringen av lyset før du lyssetter huset ditt .
- Hva ønsker du å belyse, og hvilken effekt ønsker du å oppnå?
- For mange spotter tett i tett kan se ut som en tivolivogn. Har man riktig avstand mellom lysene, som også er tilpasset husets form, vinkler, vinduer, — Kan det virke mer elegant og gi ett riktig og spennende utrykk.
- Setter du spotter rett over vinduet ditt vil dette reflektere, og det kan bli litt forstyrrende for øyet.
- Noen velger å kjøpe billige spotter, men når det gjelder utebelysning er det avgjørende at IP kravene tilfredsstilles. For eksempel IP 65 på vegg og IP 54 under tak.
- Spotter som lyser rett ned er riktig noen steder, mens andre steder får man ett bedre utrykk når spotten er vinklet litt mot veggen slik at veggen reflekterer lyset. Denne effekten som på folke munnet blir kalt for «vaske veggen», kommer definitivt best frem på lyse reflekterende vegger.
Vi har valgt denne type lyseffekt på tre av husets vegger. På baksiden av huset har vi en stor buet platting, hvor vi skal ha noen pullerter og noen små LED spotter nedfelt i plattingen. Her valgte vi ikke å bruke spotter som vasker veggen, men de som lyser opp plattingen. Det tror vi vil se penest og renest ut. Antall plassering vil være avgjørende for å oppnå ett stilfullt resultat.
Lys på nakne trær . Skulpturer blir ofte lyst opp i parker, men ett tre kan også se ut som en vakker skulptur når det får den rette lyssettingen. Det vil bli ett blikkfang i en ellers litt kjedelig vinterhage.
Arkitekter har lenge spilt på skyggeeffekter når de tegner hus, og skyggeeffektene er absolutt like spennende å spille på i hagen. Tenk derfor gjennom hvor du ønsker at treet skal kaste skygge før du setter ned lyset.
Fordeler med LED lys
- Forholdet mellom gamle pærer og LED pærer kan man nå kan erstatte en 50watts halogen pære med en ca 6 Watts LED pære.
- LED i de moderne lyktene har mer konsentrert lys og du kan selv bestemme hvor du vil lyset skal treffe.
- Rimelig bruk
- Lang varighet. Der det er høyt under taket og vanskelig å komme til er det både økonomisk og tidsbesparende med LED lys. Du slipper du å skifte de ut så ofte. En LED pære normalt har en levetid mellom 25`-60.000 timer.
- Avgir ikke varme. Andre lyskilder kan være brannfarlig hvis de ikke er montert riktig, eller står på for på over lengre tid.
- Flygende insekter tiltrekkes ikke bare lyset, men også varmen. Dette sjekket vi ut ved å bytte ut en vanlig spott mot LED. Etter en uke var den vanlige tildekket av døde mygg, mens LED spotten var like hvit og fin.
Lys som passer hagestilen. Riktig belysning til den hagestilen din, hjelper å sette det rette særpreget. Vi har en japanhage. I bakkant av dette område er det 20 meter høy fjellvegger. I flere av fjellspekkene vokser det blant annet små furutrær og klatre hortensia. Disse fjellveggene blir nesten magiske når de blir opplyst. Vi valgte å bruke små spotter på spikes som er lett å sette i jorda og også lette å plassere.
Lys hjelp Det finnes lys til alle hagestiler og utvalget har økt på lik linje med etterspørselen. Ett annet tips jeg vil gi deg er å kontakte en lys forhandler når du skal planlegge lys i hagen.
De kan lys og du får det skreddersydd til ditt hus eller hage. De har også kataloger fra flere aktuelle forhandlere. Det beste av alt er at det ofte er billigere enn om du skal handle gjennom butikk, for du slipper det siste leddet. Faren med LED er at de kan blende, så det er særdeles viktig å sjekke plasseringen under prøve lyssettingen.
