Quantcast
Channel: HagebloggereN.no – tips og råd for hagen
Viewing all 130 articles
Browse latest View live

Klargjøring for våren

$
0
0

Denne helgen var det opprydding i hagen som stod på programmet. Iallefall helt til ryggen kollapset. Det er noe dritt å bli halv gammel med skavanker.

Løv i hagen

På dette lille område ble det over tre sekker med løv.

Jeg fikk heldigvis raket litt løv og ugress i frukthagen. Nå som det begynner å gå mot minusgrader så slipper ugresset også lettere heldigvis. Krypfredløsen var heldigvis en av de som slapp lett taket i dag.

Mange sier at løvet skal ligge på bakken over vinteren for det er naturens egen måte å  beskytte seg mot frosten. Jeg for min liker ikke å ha løv i hagen. Jeg har en del har vintergrønne bunndekkere som gravmyrt, forskjellige bergknapper og markjordbær.

Ønsker å se det grønne. Når snøen begynner å tine, og det nærmer seg vår, ønsker jeg å se det grønne. Ikke en haug med gammelt  løv som minner meg om høst.

Nå begynner vintereplene  å bli modne.

Jeg er veldig glad for at de som planla denne hagen plantet eple trær som gir fukt både i august og november. Det er godt å få godene litt fordelt syntes jeg.

#Epler som fuglemat

#Epler som fuglemat

Disse eplene er litt hardere og er derfor bedre å bruke som fuglemat i vinter. Jeg plukker alltid nedfallsfrukten, ligger den kaldt og tørt. Før jul fester jeg de på enn stål tråd, for så å henge de opp i treet.

Dette morell treet ser da ut som ett frukt fat. Ikke for oss gjerne, men for småfuglene. Her koser de seg iallefall.  Fuglene må jo få noe godt til jul de også.

Julegaveverksted fra hage til kjøkken.        Nå på denne tiden har jeg litt bedre tid til å utforske nye spennende oppskrifter.  Det er alltid noe nytt jeg får lyst til å prøve. Noe havner gjerne under juletrærne til venner og familie også. Så venter du en gave fra meg så må du slutte å lese bloggen min fremover for her blir det julegaveversted fra hage til kjøkken.

Ønsker deg en fin dag.

Klem fra Elisabeth



Tang gir næring og beskytter plantene dine.

$
0
0

Nå er det på tide å begynne å tenke på å dekke til plantene for vinteren.

Hvis vi ser tilbake på hva våre forfedre gjorde, så ser vi at de brukte naturens ressurser på en helt annen måte enn oss nå til dags. Heldigvis har det blitt mer trendy å se seg tilbake for å lære fra de som levd av jorda i generasjoner før oss, for her har vi noe å lære.

Tang som gjødsel og dekke for frosten.
Langs hele Norges kyst har tang og tare blitt brukt som gjødselressurs siden tidenes morgen.
Tangen som ble plukket om høsten ble lagt over jorder og bed.
Tangen bør ligge ute og få skylt av seg av regnet før du legger den rundt blomstene dine. For mye salt kan skade plantene dine. Tangen beskytter om vinteren, og begynner å brytes fortere ned når solen begynner å gi varme igjen.
Normalt sett skal ikke blomster og busker gjødsles om høsten. De skal gå i dvale og ikke oppmuntres til å vokse. Faren for frostskader er mye større da.
Bøndene blandet også tang i jorden da de satte potetene i ned om våren.

Hvor mye tang skal du legge i bedet?
Skal tangen beskytte mot kulden og itillegg holde ugresset borte anbefales et dekke på er ca 10 cm.
Vil du bruke det som gjødsel så trenger ikke dekke være så tett.

Bilde
Tang som dekke og gjødsel i aspargesåkeren.

Hvilke næringstoffer finnes i tang?
Tang er særlig rik på er kalsium og svovel. Innholdet av nitrogen og kalsium er om lag som i annen organisk gjødsel, mens innholdet av fosfor er ganske lavt i tang.
Tang inneholder også en rekke vitaminer. Den er rik på A, B, C, D,og E vitamin. I tillegg til dette inneholder den Jod.
Jod har blitt tatt bort fra kostholdet vårt fordi at det er helseskadelig i større mengder.
Det er veldig viktig å få tilsatt Jod i kostholdet for ikke å få struma. I kystbyene i norden spiser vi stort sett nok fisk, og får i oss Jod gjennom det.
I innlandet derimot viser statistikker at de ikke spiser nok fisk, og derfor har lettere for jod mangel.
I Danmark lider 250.000 personer av jod mangel.

Tang i kostholdet.
Bøndene her til lands har også brukt tang tilført dyrefor. De tørket tangen, malte den og foret dyrene sine. Det er ikke bare de norske bønder som har forstått verdien av tang.

Bilde

Knekkebrød som inneholder tang.

Matprodusenter i Korea, Kina og Sverige har også forstått veridien av dette natur produktet.
I Sverige lager de mel av Fingertang eller Laminaratang  som de lager brød og knekkebrød av. Dette selges i helsekostforretninger og i eksklusive kolonialforettninger.

Jeg begynner med å tilføre jorda med tang slik at grønnsakene mine blir økologiske og sunne.


Nå er det tid for å så Rhododendron.

$
0
0

Nå sent på høsten er Rhododendron frøene modne, så nå er det såtid.
Det beste er å plante i sandholdig  jord tilført 1/3 torv. Får du ikke tak i det, er kaktusjord ett bra alternativ.
Jorden fuktes lett, og frøene «trykkes» til jorda slik at de får kontakt. Rhododendronfrø er lysspirande og skal derfor ikke dekkes med annet enn lys plast eller lignende for å unngå uttørking.
Når du priklar Rhododendron tilførar du finhakka bark, eller grannåler som også er nok et bra alternativ.

En stor takk til gartnerne ved Arboretet på Milde som hjalp meg med dette innlegget.

 


En dag mot det normale

$
0
0

I dag har det vært en nydelig høst dag på vestlandet. Frosten står likevel for døren, så i dag måtte resten av brokkolien høstes inn. Det som er fint med brokkoli er at når du skjærer av en bunt kommer det fort frem en ny en. Ett annet pluss er at du kan høste helt frem til frosten kommer. Så sent så går den heller ikke i blomst så lett som på sommeren. Bilde

Klipping av grener er noe som jeg er kjempe glad i. Vet ikke om det kan være genetisk for min far og farmor var begge frisører.  Bilde

Denne grenkutteren fikk jeg i julegave i fjor. Helt genialt å kutte opp greiner som kan brukes til dekke i bed. Den kutter i veldig små biter. Det er viktig for meg at kappet blir fint slik at det ikke ser rotete ut i bedene. Med slikt arbeid kan jeg holde på i en evighet.

Etter en del timer med opprydding i hagen var det tid for lunsj. Det er første gang jeg har servert reker og Chablis i hage i midten av november. Bilde

Jeg må jo være ærlig og innrømme at det ikke var så aller verst. Mot normalt vil jeg si. For på denne tiden går vi som regel med dunjakke og vanter. Rekeskallet tar jeg av og til vare på, for det er gir god kraft til fiske- eller krepsehalesuppe. Veldig god å ha litt kraft i fryseren, så det er klart når jeg får lyst til å lage en litt kraftig vintersuppe.

Bilde

Suppen blir kjempegod hvis du tilsetter cream frech, rømme, to bokser med asparges. Ett lite tips for ikke å få træler i suppen er å koke opp litt buljong før du tilsetter aspargesene. Med stavmikserer blir den helt glatt og fin. Tilsett salt, pepper og til slutt krepsehaler eller det du måtte ønske. Nei, nå skrev jeg meg bort igjen. Tilbake til hagestoffet.

Med reker i komposten blir det fart på sakene. Bilde 

Rekeskallet kaster jeg alltid i komposten etter siling. Legger du øret til varmkoposten er jeg nesten sikker på at du hører at det bobler og braker. Det lukter heldigvis ingen ting. Ikke så verst å få brukt rekene 3 ganger egentlig. Håper du har hatt en fin helg der hvor du bor også.

Klem fra Elisabeth


Den ene våtere enn den andre.

$
0
0

Himmelens sluser åpnet seg i over Bergen i dag. Det var ingen hindring for Jannike og meg som hadde planlagt en tur for å finne diverse naturmateriale til årets juledekorasjoner.Bilde

Det var en fuktig opplevelse, men også deilig. I dag plukket vi kongler og mose. Det tok ikke så lang tid før vi var gjennombløte. Jannike er ganske gjennomtenkt for da vi kom hjem til henne bakte hun noen fantastisk deilige oste scones. Alt var klart i kjøleskapet så det var bare å sette på ovnen. Etter at vi fikk på oss tørre klær var det bare til å sitte seg ned å nyte en varm kopp te og delige scones. Bilde

Hun ble litt oppgitt av meg som tok frem kamera her, for man føler seg ikke helt frech når man er kald og våt. Jeg håper på tilgivelse.

Utenfor huset mitt var det totalt kaos på veien i ettermiddag.

Bilde

Stesønnen min, Preben er en morsom skrue med utallige merkelige påfunn. Han fant ut at han skulle ta seg en dukkert på Straumeveien midt i ettermiddags rushtrafikken. Videoen ble delt av mange på facebook i en rekord fart, og endte på forsiden av Bergensavisen.no.

Bilde

Bilde

Herlig sprøtt. Kameraten filmet og jeg tok bilder. Det var vanskelig å holde kameraet i ro for jeg bare lo og lo. Så det går an å finne på ting i regnet også.

Ønsker deg en fin helg.


En godt bevart hemmelighet av oss Sandviksfolk.

$
0
0

Det var fantastisk å våkne opp til sol i dag etter alt nedbøret som har kommet de siste døgnene. Å ta seg en tusle tur i skogen etter at naturen er nyvasket er ubeskrivelig deilig. Det lukter så friskt og deilig. I dag gikk vi opp til Sandvikshytten. Stoltzekleien har vi Sandviksfolk delt med resten Bergen og for ikke å snakke om alle turistene. Veien opp til Sandvikshytten har vi prøvd å holde litt for oss selv. Jeg vil påstå at den er like tung å gå opp som Stoltzen, men utsikten kan ikke måle seg.

Bilde

Det er mange nydelige bekker oppover fjellsiden. Det er noe spesielt å høre rennende vann. Når kroppen begynner å bli sliten og jeg hører en bekk sildre i det fjerne, gir det meg mer energi og pågangsmot,

Bilde

Jeg syntes dette er vakkert jeg.

Bilde

Mose på trær langt inni skogen. Jeg tenkte å plukke meg noen slike grener til juledekorasjonene mine. Planen er å starte å med det neste uke.

Bilde

Ett nakent, halvråttent tre.Trær kan nesten være som skulpturer hvis de virkelig studerer de.

Bilde

Så var vi på toppen. Nydlig utsikt over Nordnes og Laksevågsiden.

Bilde

Lite trafikk over Askøybroen her ser jeg.

Bilde

Denne utsikten er turens belønningen. Det føles som at man nesten se til England .

Bilde

Er det rart at jeg smiler da?

Håper at du også har hatt en fin dag der hvor du er også.


Moderne og tradisjonelle juledekorasjoner

$
0
0

I dag har jeg laget utallige juledekorasjoner. De skal forhåpentligvis bli omplasset i morgen, for jeg skal ha stand på en julemesse.

Det er en del planlegging som skal til iforkant av en messe, men jeg bare elsker det. Jeg har plukket granbar, kriston, kongler og mose som skal brukes.

Bilde

Disse hjerte skålene falt jeg for hos blomsterforhandleren. Laget 8 slike søte små. En lilla svibel, litt kongler og granbar er nok det for å komme i forjuls stemning. Alle dekorasjonene har fått en pepperkake. Kunne nesten skrevet HagebloggereN på for det blir jo nesten varemerket mitt for i år.

Bilde

Denne blomsten lyser i mørket og er innmari kul syntes jeg. Disse blomstertypene kommer best frem på fat. Noen kastanjer og glitterstein på jorden gir juletemning. Ikke for de som liker den tradisjonelle julepyntingen, men for de trendye er dette sikkert midt i blinken. De får mer glitter på seg når den kommer på bordet i morgen.

2013-11-23 22.24.02

Denne ser gjerne llitt kjedlig ut, men jeg syntes den er litt kul for det.

Bilde

Her har jeg blandet nytt og tradisjonelt. Man må  jo leke litt når man holder på også.

Bilde

Lilla svibler, kongler og ett lys i midten.

Bilde

For å få litt julelukt i husene la jeg ett par stjerne anis i dekorasjonene. Kanelstenger har vært brukt i mange år, men stjerneanis har jeg ikke hørt om før.

Bilde

En helt vanlig dekorasjon med nisse, lys, kongler, gran og svibler.

Bilde

Kranser har jeg aldri laget tidliger. Det var nesten det gøyeste syntes jeg. Det ble 5 av granbar og tre av kriston.

Bilde

Jeg lånte nylig en gammel hagebok fra biblioteket. der stod det at alle kranser holder seg best i en plastpose utendørs inntil de skal henges opp eller legges på graven.

Jeg skal ha med meg mye annet også, men det får du ikke se før i morgen. Noen overaskelser må jo være til de besøkende også. Håper dette blir godt mottatt. Da prøver jeg meg på flere messer. Jeg storkoser meg når jeg pusler med slike ting. Så har du ett tips om en messe i Bergensområde , blir jeg glad for det.

Klem fra Elisabeth


Lag gøyal julepynt av naturmaterialer

$
0
0

Det er alltid litt nye trender når det gjelder julepynt. Det som har gått igjen de siste årene er temaet natur. Blomsterbutikkene selger kongler og mose som aldri før.

Bilde

En enkel kongle kr.15,- og en gren med flere kongler på koster kr.125,- kroner. Jeg syntes det er galskap å betale så mye for kongler når skogen er full av dem.

I år ville jeg prøve å lage noe nytt.

Jeg laget baller og figurer av mosen. Det var veldig gøy og utrolig enkelt. Mosen må være fuktig når du former den.

Slik gjorde jeg det

Bilde

Siden mosen er fuktig og skal tørke valgte jeg å lage en ball av en avis for så å legge mosen rundt. Det finnes helt sikkert mange andre ting du kan bruke. Mosen festes med tau eller streng.

Kakeformene fylt med mose. Fuktig mose er lett å forme, men den må være under press til den tørker. Kakeformer er derfor perfekt å bruke. Fyll formene tett med mose og klipp av det overfladiske i rundt formen. Stuss også overflaten av figuren.

Bilde

Bilde

Tørk mosen på 50 grader i ca. 30 minutter.

Bilde

For at figuren ikke skal gå istykker er det best å ta tauet gjennom før du den utav formen. Her er det lurt å bruke nål og tråd. Går figuren i stykker der det bare til å fukte der hvor den revnet og sette den i press igjen. Når den da blir tørr er den like fast og fin.

#Figurer av mose

Bilde

Jeg fant en gammel gren med mose en dag jeg var i skogen. På denne festet jeg ett par baller og noen figurer.

#Figurer av moseSyntes egentlig det ble ganske festelig. Det er jo litt gøy å ha noe som er litt anderledes enn alle de andre.

 

Hei på deg, hilsen meg.



Tv 2 søker hobbygartnere

$
0
0

Denne annonsen var jeg bare nødt til å dele med dere. Det hadde vært kjekt om noen av leserne mine hadde blitt med.

Er du Norges flinkeste hobbygartner?

Er du lidenskapelig opptatt av alt som kan spire og gro? Har du grønne fingre? Da er du den vi leter etter. Meld deg på TV 2s nye hageserie!

Del med andre:

Vi skal i gang med et helt nytt hageprogram der vi skal kåre Norges flinkeste hobbygartner.

Vi vil ha folk med brennende interesse for hagearbeid i alle former. Alt fra dyrking av økologisk mat, en brennende blomst- eller planteinteresse til dyrking av urter og grønnsaker på balkongen. Interesse for alt som kan spire og gro, rett og slett!

Et knippe personer skal konkurrere i forskjellige hage- og vekstoppdrag og én vinner kåres til slutt.

Hage-og vekstoppdragene spenner over et bredt spekter av hva som skal dyrkes og hvordan. Her gjelder det å være kreativ og det er viktig å få frem ditt personlige uttrykk. Eksperter er med hele veien og vurderer de ulike oppdragene. Hver av deltakerne får mulighet til å lage sin egen drømmehage.Hjemme hos repotasje

Du må være mellom 18-75 år og være bosatt på Østlandet.

Søknadsfrist 10.desember

NB! Husk bilde.

Meld deg på her og få mer informasjon her!

 


Nytt kjøkken i dag

$
0
0

I dag har vi vært på Norema for å hente det nye kjøkkenet vårt. Jeg er så utrolig priviligert som har en god venninne som tegner kjøkken og garderober hos Norema. Hun har tegnet både kjøkkent og badet vårt hjemme. Vi har lenge tenkt på å bytte kjøkkenet på hytten, men det er mye å bruke pengene på når vi har både hus og hytte.

I år har vi virkelig prioritert hytten.

Bilde

Under plattingen laget vi to rom i fjor. I år tettet vi igjen med tak og vegger. Rolf sprengte bort steiner, slik at vi fikk bygget  noen tøffe, solide benker. TIl slutt fikk vi laget en teltduk på mål. Den er genial hvis det blir kalde kvelder.

Bilde

Rettverket kom også på plass i høst.

For ikke å snakke om at vi har bygget ca. 150 kvm terrasse hjemme. Folk sier at de ikke helt forstår hvor pengene flyr, men jeg er fullstendig klar over hvor våre flyr. Godt at de ikke bare flyr vekk sier jeg. Så jeg må si meg fornøyd med arbeidet som har blitt gjort i 2013.

Nytt kjøkken i dag.

#Norema kjøkken

Marit Rokne målte og regnet en stund for å se om hun klarte å få dette kjøkkenet til å passe de målene vi har på hytten. Det høres så lett ut å få til, men det er ett puslespill uten like. Kjøkkenet vårt blir ikke seende ut slik som dette i det hele tatt. Jeg håper at hun får ros fra Jan som er sjefen hennes, for en flinkere og mer kreativ selger skal man lete lenge etter. Jeg tør å påstå at hun er den beste kjøkken og baderomstegneren i Bergen by.

Bilde

Det  tar litt tid å demontere ett kjøkken, men det er absolutt verdt det. Det kan jeg si som bare pakket inn skapdørene i plast,men litt bæring ble det også da.

Ett demokjøkken er det ofte 50% avslag på. Vi hadde planlagt å kjøpe en billigere utgave av dette kjøkkenet, men når vi får Rolls Roycs modellen til samme pris så er det jo ikke noe å stusse på.

Bilde

Blandebatteriet var utrolig tøft og passer veldig godt på hytten.

Nå er det kun ventilatoren og oppvaskemaskinen som mangler. Det kommer til å bli ett annet liv med oppvaskemaskin på hytten. Vi kan ha opptil 4 puljer med besøk som får bevertning iløpet av en solskinnsdag, så en oppvaskemaskin er kjærkommet.

Bilde

Her er tegningene.

#Norema kjøkken

Vet ikke om du fikk noe innblikk i hvordan det blir, men det kommer garantert flere bilder når det nærmer seg.

Ønsker deg en fin helg.

Klem fra Elisabeth


Spriter opp julegavene i år

$
0
0

Nå er vi midt i julestria, og det er vanskelig å finne den perfekte gaven til de som har alt. Husene er gjerne fylt opp med pynteting og kjøkkenet er overfylt med alle slags dubbedingser.

Vi lever i ett overflodsamfull og har derfor blitt veldig populært å gi opplevelses gaver de siste årene. Jeg liker derfor å gå litt tilbake til det gamle, nemlig å gi noe godt og hjemmelaget.

Tidligere har jeg laget alt plomme chutney og alt tenkelig av som kan lages av bær og frukt. Det har alltid vært veldig kjærkommet. Det blir ikke skikkelig julestemning hvis det ikke ligger ett syltetøy glass under treet fra deg sier tanter og onkler.

I år tenkte jeg å sprite det opp litte grann. For i år har jeg laget jordbær likør og en kjempe god jordbær gele av bærene.#jordbær på sprit

Oppskriften på Jordbær likør

  • 3 ½ dl Baccardi eller Vodka
  • 1 liter jordbær
  • 4 dl Lys Sirup eller Stevia for de som vil passe seg for sukkerinntaket.

Du kan fint bruke frosne bær. Alle bær som har vært innom frysen får mer saft i seg,

Jeg er ikke så begreistret for øversøt likør så jeg bruker bare 1/4 del av sirupen. Jeg velger å tilsette mer bær.IMG_2976[1]

Sett bærene på sprit og la det stå to uker. Det er i bærene all godsakene ligger, så de bør du ta vare på.

Nå er det bare til å finne noen fine flasker å helle de på, og gjerne lage en etikett med en hyggelig hilsen på.

Syltetøy av bærene

Etter at de rente godt av seg kokte jeg dem med 3–4 dl Syltesukker. Fremdeles kom den litt harde spritsmaken frem så jeg bryte den med en rundere smak.

#krydder til jordbærsyltetøyIngefær, en hel chilli og en vaniljestang var den beste kombinasjonen jeg kom på. Dette kokte jeg i ca 5 min i litt vann. Tilsatte syltetøyet. Det var en knall bra blanding om jeg skal si det selv.

Dette ble et pikant jordbærsyltetøy med voksensmak,som tilbehør jeg tror  passer perfekt til smakssterk ost og tapas.

IMG_2973[1]

Slike gaver som er laget med omtanke og kjærlighet som det er hyggelig å gi bort til jul. Forhåpentligvis er det hyggelig å ta imot også.

Ønsker deg en fin førjulstid. Klem fra Elisabeth


Stell av juleblomster

$
0
0

Nå står julen for døren og de aller fleste tar seg en tur til blomsterbutikke for å få juleblomstene i hus. Det er ikke alltid så lett å huske fra år til år hvordan de forskjelige blomstene skal behandles. Derfor har jeg laget en liten oversikt, slik at du lettere kan finne den blomsten som passer for deg.

Amaryllis

Setter du de i ett lyst kjølig rom vil blomstringsprosessen utsettes. Når du vil at den skal vokse og komme i blomst, setter du den lyst og varmt. Før Amaryllisen står i blomst krever den ikke så mye vann, som når den står i full blomst. Unngå å helle vann direkte på løken. Etter avblomstring kan blomsten visne ned slik at næringen kommer tilbake til løken. Slik kan den plantes igjen til neste år.
Hvis blomsten brekkes kan den settes i en vase. Stilken deler seg omtrent som en hanefot. For å unngå dettekan du ta litt tape rundt stilken, ca 3 cm. over stilkens ende.

Armarilus stilk   #amarilus

Svibler:

Her får du veldig mye blomst for en liten penge. De er fin i dekorasjoner og lukter godt. En liten svibel er derfor ett godt tips å sette på gjestetoalettet før julebesøket. Visner den ned kan du plante den igjen til neste år også.

Julerose.

Juleroser er en blomst som trives best utendørs. De siste årene har hvite juleroser blitt tatt inn i mange norske hjem. Denne blomsten er ikke i sitt rette element i en varm stue over lengre tid. Det anbefales å sette den kjølig om natten og når du ikke er hjemme. Dette er for å forlenge levetiden.

Mange tror at juleroser kan plantes ut når man kjøper de på vinteren, men det tåler de ikke. De kan plantes ut når det lir mot vår. Dette kan du gjøre selv om blomsten visner ned. Når dette skjer må du ikke glemme å vanne den. Gi den gjerne litt gjødsel når du setter den ut, slik at den våkner opp til ett nytt liv i sitt rette element.

Azalea

Denne blomsten krever llitt omsorg og kjærlighet. Får den det så får du glede av den lenge. Tørker den ut så visner den fort. Sett hele potten i vann til jorden er god og fuktig. TIl våren kan du plante den ut.

 

Julestjerne

Dette er juleblomst nr. 1 her til lands, iallefall hvis vi skal se på salgstallene.#jmoderne julestjerne Hvert år blir det solgt omlag 5 millioner julestjerner. Denne blomsten er ekstremt var for trekk og kulde. Ett godt råd er å ikke kjøpe julestjerne på matvarebutikken. De står som regel ved utgangsdøren og da har skaden skjedd før du får den i hus. Få den pakket inn i i papir i blomsterbutikken. Kaldt vann på bladene liker den ikke, så det beste er at den trekker lunket vann opp fra bunnen.

Allergi mor julestjerne? Mange tror at de ikke kan ha julestjerner fordi de er allergisk mot dem. Det er både riktig og galt. Julestjerne kan du ha, men du må knipe av knoppene på dem. Du kan be de i butikken om å ta dem av for deg hvis du ikke vil gjøre det selv.

Juleglede

Denne blomsten forbinder med gamle damer, men det er i ferd med å snu. Denne blomsten liker gjevn vanning, men liker ikke være for fuktig over tid.

Julekaktus Den heter julekaktus og skal også vannes som en kaktus. La den tørke ut mellom hver gang den får vann. En perfekt plante for de som ikke alltid husker å stelle blomstene sine.


Fra dør til dør for å spre litt juleglede

$
0
0

Hei, jeg vil ønske deg en riktig god jul. Jeg vil samtidig takke deg  for at du har lest bloggen min dette året. Neste år vil jeg gjøre det jeg kan for å gi denne bloggen ett solid løft. Jeg har fått mange gode samarbeidspartnere som er villig til å gi dere lesere gode prosenter på en rekke produkter for hus og hage. Dette skal vi begynne med på nyåret, så du har forhåpentligvis mye å glede deg til.

Årets julefoberedelser. For meg har det vært en slitsom, men morsom førjulstid. Jeg elsker julen og alt den bringer med seg. For meg er det ekstra viktig å vise omsorg for medmennesker rundt høytidene. Det er ikke så mye som skal til for å gjøre dagen bedre for andre.

I fjor la jeg fokus på barna. Min sønn gikk da i første klasse og det er viktsnopesnop007_4649521aig å bygge gode relasjoner så tidlig som mulig. Han fikk derfor velge 5 venner fra klassen til testing av julekaker. Jeg bakte 11 sorter småkaker, overpyntet huset og inviterte Bergensavisen. De hadde med seg diverse julebrus og julesnop. Ungene ga terningkast på det de fikk smake. Det kom til og med på forsiden av avisen. Jeg kan love deg at det var stor stas for barna å gå fra skolen tidlig, for å komme hit for å spise kaker og snop. Slike opplevelser er noe barna vil huske. Her er innlegget: http://www.ba.no/nyheter/article6401002.ece

I år har jeg gjort det litt anderledes. Jeg har stått på julemarked med blomster og kranser som jeg har laget selv. En venninne av meg ble også med på dette.  Vi tok med oss hver vår kasse med blomster og kranser og gikk fra dør til dør for å spre litt juleglede.Bilde

Det var mange som syntes det var veldig hyggelig å få besøk av oss. Dette er akkurat slik som vi gjorde i gamle dager sa de. Jo takk, det var det som var meningen svarte vi da. For det var jo det. Vi var ikke ute etter å tjene mest mulig penger. Vi tok oss god tid til å prate om løst og fast.

Noe kom ut med gløgg og småkaker. Andre fikk meg til å føle meg som Alf Prøysen som stod i bakgården og sang mens han fikk en blomsterpotte eller hva det var i hodet. Vi fikk se inn i mange fine og spennende hager. Jeg ble også invitert til å lage hagerepotasjer


En jul med julestjerner i gatene.

$
0
0

Denne julen har vi tilbrakt i Spania hos min stesønn. Han og ett par kamerater fikk seg jobb, og flyttet ned til sør Spania i fjor sommer.

En jul uten nisser og annen julepynt måtte jeg klare. Etter å ha sett langtidsvarselen for julen, var jeg glad for at vi byttet ut regn og stormer med sol og sandstender.

Julestjerner plantet overalt. Øynene mine holdt nesten på å sprette ut av hodet på meg da jeg så at de hadde pyntet byene langs sørkysten med julestjerner. De er kjent for å være ekstremt var for trekk og vind. Vinterstormer har de virkelig i sydlige strøk også. Bilde

Dette synet gjorde dagen min mye bedre. Det å se slike oppsatser med planter oppover gågaten var ett syn i seg selv. Noe så enkelt, men likevel vakkert. Ett godt alternativ til juletre til neste år kanskje?

Sanking av eksotiske frø. Første natten var det storm og krafig regnvær der også. Det passet meg utmerket, for det var mange modne frø høyt oppe i trærne, som var umulig for meg å få tak i uten litt hjelp fra natur kreftene. Med det samme jeg våknet var det tid for oss å gå på frøsankning. Spanjolene er veldig nøye med å holde parker og fortau rene, så her var det bare til komme seg fort i skoene.

Bilde

En stor veske med mange rom til frø er alltid lurt å ha med seg når man er på tur.

Bilde

Det ble frø fra forskjellige palmer og trær.

Bilde

2013-12-28 13.32.42Det hadde vært fantastisk hvis jeg hadde klart å dyrke frem dette treet. Nå var det bare noen få blomster igjen, men tenk så vakkert det er når hele treet står i blomst.

Etter en regnfull natt luktet det deilig frisk blomsterduft. Jeg ble stående å ta noen gode gode pust med magen. Dette hadde jeg virkelig savnet. Jeg følte meg nesten som en kalv som akkurat hadde blitt sluppet ut på beite for første gang.

Bilde

Blomstene var i ferd med å gå i hvilemodus for vinteren, men noen var heldigvis i blomst enda.Bilde

Papegøyeblomster er det mulig å plante her til lands også. Disse løkene står på ønskelisten min hos Nelson Garden.

Bilde

Marcel var jo som unger flest opptatt av appelsinene og sitronene som vokste langs veien. Han forstod fort hvorfor de fikk heng i fred, for de var temmelig sure.Bilde

Preben og Marcel på en benk i Marbella. Her hadde de pyntet strandpromenaden med julestjerner. Jeg må si at det var deilig å tilbringe julen i varmere strøk. Nå gleder jeg meg til å planlegge plantingen for våren og sommeren. Neste uke skal jeg innom Nelson Garden for å hente frø og løk katalogen. Nå går det fort mot planting, så det er lurt å forberede plantingen i god tid. Jeg har ikke så stor åker hjemme desverre, men jeg får alltid plass til litt av det ene og det andre. Siden jeg er på hytten stort sett hele sommeren må jeg ha grønnsaker som ikke trenger så mye stell. Vanningen står heldigvis værgudene for her på Vestlandet. Nå i januar skal jeg kose meg med å skisse opp åkeren og tegne inn hva jeg ønsker å fylle den med. Kjenner at det begynner å krible i hendene bare med tanken på å begynne arbeidet.


Slik blir en plastboks blir til ett vinterdrivhus.

$
0
0

Nå kryper gradestokken nedover og det betyr at det er tid for å så en rekke blomster.
Jeg tenker da på stauder. Jeg kunne skrevet en smørbrødliste til deg om hvilke frø som trenger kuldebehandling, men jeg vil gi deg en enkel huskeregel istedenfor.Bilde

Stauder er flerårige blomster og er derfor vant til kulden. De sår også seg selv. Stort sett alle staudefrø vil ha og tåler kuldebehandling.

Denne vinteren planter planter jeg kun ut Lavendel og Kokardblomst fra Nelson Garden. Hvis ikke kulden vedvarer 3-4 uker bør blomsterpotten med Lavendel frø stå i kjøleskapet de resterende ukene.

 Lag minidrivhus av plastbokser.

Planter du frø direkte i bedene på høsten og vinteren er det stor fare for at regnet skyller de bort fra vokseplassen eller at fuglene spiser dem. Derfor er det lurt å dekke frøene til.

Du trenger ikke å kjøpe dyre plantekasser (mini drivhus) for å få så planter. Du kan enkelt lage minidrivhus ved å plante i gjennomsiktige plastbokser. TIl dette bruker jeg plastbokser med lokk. Slike kan du få i hvilken som helst butikk som har gotteri i løs vekt. Boksene hoper seg som regel opp på lageret, så butikkene gir de gladelig bort.

Dette er veldig enkelt, kan gjøres på kjøkkenbordet, lager ikke mye søl og krever ikke noe stell før langt utpå forsommeren.

  • Først må du sørge for å ha frø og jord. Såjord som er tilført sand er uten tvil det beste.
  • Plastboksene må vaskes godt før du starter.
  • Sett deg til rette med frø, jord, litt vann og bokser.
    Jeg fyller en boks med cirka 1 liter så – eller kaktus jord. Små steiner, kvister eller lecakuler er lurt å ha i bunn for drenering.
    Jeg legger noen lecakuler i knestrømper til småpotter og strømpebukser når jeg har større potter. Da kan jeg bruke de om og om igjen. Det hjelper også på hvis du legger ett lag med fuktig tørkepapir i bunn.
  • Fukt jorda. Om plantejorda ikke er altfor fuktig trenger du cirka 2 desiliter vann som du blander inn. Er plantejorda veldig fuktig fra før så må du bruke mindre vann. Noen ganger ligger jordsekkene ute hos forhandler, og da kan det bli små hull i plastikken, slik at de blir veldig rå. Poenget er at jorden du skal så i må være akkurat passe fuktig. Blir det for mye vann i jorda så råtner frøene.
  • Når jorda i plastboksen er jevnet ut så sår du forsiktig. Om frøene er veldig små skal de omtrent ikke ha noe jord dekke. Større frø skal ha litt jord eller eller annet dekke over seg.
  • Klapp gjerne forsiktig over frøene. Du kan også dekke over med litt sand eller vermiculite. Sistnevnte ser ut som noe slags trefiber som trekker til seg noe av overskuddet av fuktigheten fra jorda. Dermed forhindrer det at det råtner. Dette er å få kjøpt på hagesentrene.
  • Merk plantene, for ellers går er det fort gjort å glemme hva som er hva når våren kommer. Plast pinner er å få kjøpt, men du kan også lage merkelapper selv ved å klippe opp rømme eller yougurtbegre.
               

BildeHer har jeg laget merkelapper av et cream frech-beger.
Du kan skrive med vannfast tusj eller gråblyant og forsegler merkelappen med klar tape. Det blir fuktig inne i boksen og uten forseglingen kan skriften bli uleselig.

  • Lokket settes så på. Nå er dette et helt tett, og skal få stå i fred i hagen noen måneder.
  • Når de så begynner å spire på vårparten må de ses til. Vårsola er sterk og kan fort tørke ut jorda eller svi bladene.
  • Når de har vokst noen cm er det tid for prekivering. Forsiktig skal de settes i egne små potter, eller direkte ut på vokseplassen. De bør da behandles med forsiktighet, akkurat som små babyer. De er veldig skjøre og knekker hvis du drar de etter stilken, så forsøk å ta dem under roten.

Bakerst i hagen får de morgensolen, men står i skygge resten av dagen. Her står ved siden av påskelijer og andre vårløker.
I fjor var det en kald og tørr vinter og mange blomster gikk tapt. Ved å plante på denne måten klarte de seg.

Dette plantet jeg i fjor vinter. Bilde tatt i mars da jeg for første gang løftet opp lokket.

Når du planter selv kan bli veldig mange småplanter. Populært å ha med på plantebytte i hagelaget eller bare gi bort til venner.



Tanker og ideer rundt en grønnsaksåker

$
0
0

Kulden er her, men om bare 43 dager er det årets første vårdag. La oss håpe at det går raskt, for jeg har så mye som jeg vil gjøre i hagen. En ting er sikkert og det er at jeg må lage en større grønnsksåker.

Stort utvalg av frø

Stort utvalg av frø

Jeg var nemlig nede hos Nelson Garden for å plukke ut noen blomster og grønnsaksfrø. Jeg prøvde å begrense meg, men det er ikke så innmari lett når utvalget er like stort som plante lysten. Da salgsjefen sa at det var bare til å forsyne seg, følte jeg meg som en liten unge som hadde vunnet alle bamsene på øverste hylle på tivoliet. For en lykke.

#Grønnsaksfrø

#Grønnsaksfrø

Som du forstår, så må jeg utvide åkeren min, for dette ble litt i overkant mange frø.  Siden jeg er på hytten mesteparten av sommeren må jeg plante grønnsaker som ikke trenger så mye omsorg og stell i ferietiden. Derfor falt valget mitt på purre, løk, persillerot, rødbeter, brokkoli og gulrøtter.

Sitrongress, reddikker, paprika, chilli og tomater og urter må få plass på hytten. Jeg må nok få til å lage meg ett nytt plantested der også. det blir trolig i ett par pallekarmer. Det er veldig enkelt og greit.

På planteskole som liten. Jeg er den eneste i huset som spiser rødbeter, men det ga meg slike gode minner fra barndommen. Da jeg gikk på barneskolen fikk jeg være med på en planteskole i regi av skolen. Jeg glemmer aldri hvor stolt jeg var den dagen jeg kom hjem med rødbeter som jeg hadde sådd selv.#Barnas planteskole

Hadde jeg kommet over ett lite gårdsbruk som var egnet til denne type virksomhet , hadde det vært en stor glede for meg å kunne videreføre denne gleden til barna. Da min sønn gikk i banehagen hadde jeg laget en liten åker hvor de fikk plante gulrøtter. Det er ett av de beste minnene jeg har fra de årene min sønn gikk i barnehagen.  Noen steder ble det sådd altfor tett, og gulrøttene ble kjempe små. Det gjorde ingenting for barna. De syntes faktisk at det var ekstra stas med de små.

Jeg tror det er viktig for både store og små å være i kontakt med jorda. Visste du at vi utskiller lykkehormoner (endorfiner) når vi tar i jorda?

En venninne av meg som var dypt deprimert i en periode sa noe som jeg tror er både riktig og viktig: «Jeg tror at alle vi mennesker er nødt til å produsere noe eget for å bli lykkelig.»  Du dyrker frem både blomster og grønnsaker Elisabeth, og se hvor lykkelig det har gjort deg.  Det er helt sant. Jeg vil påstå at det ikke bare har gjort meg til ett sunnere -, men også til ett bedre menneske.

Du trenger ikke stor plass for å dyrke noen grønnsaker, og det krever heller ikke så mye av deg. I alle plantesentre vil du få god hjelp og veiledning. Og husk at det ikke er flaut å spørre. I hagemiljøet er det ett stort pluss å være «helt grønn.»

Ønsker deg en fin helg.


Driver aktiv livredding i hagen nå.

$
0
0

Nå er ikke værgudene med oss hageeiere. Det har vært bart, tørt og mye vind over lang tid i sør Norge. Det vil si at røttene og løker frysetørker fort.

Skogbrannfare i store deler av Norge. 

Det har vært mange branner den siste tiden. Det er ikke så vanlig med skogbrannfare i januar, men det er det i noen deler av landet vårt. I forrige uke var det skogbrann i Hafsfjord, denne uken Frøya.  Brannvesnet i Bergen la inn påbud mot åpen ild i skog og mark i går. Samme kveld ble det meldt inn 3 skogbranner på Sandviksiden.

Blomter og trær tørker ut. Grunnen til at jeg trekker paraleller til dette i hagebloggen er at dette gir en god pekepinn på hvor tørt plantene dine har det. De røttene som ikke har hatt tid til å vokse langt nedover er mest utsatt.
Grønne planter som Tuja, Roser, Hortensia er ekstra var for tørke. Det er  mange som sitter igjen med flere brune visne tuja mellom de grønne etter fjorårets tørke. Det er veldig trist for det tar tid å få hekken gjevn og fin igjen.

Fikk øynene opp for tørke. I fjor påske begynte det å brenne på nabotomten der hvor vi har hytte. Da min sønn ble intervjuet av tv 2 fortalte vaktansvarlige brannsjef  blant annet om det dannes ett slags lokk med is litt nede i joda. Det forhindrer at fuktighet kommer ned i jorda og brannfaren økes bertaktelig. Midt under intervjuet gikk bekymringen min for hvordan Marcel skulle klare å svare noenlunde greit på spørsmålene til bekymring for plantene mine. Etter alle intervjuene han måtte gjennom var det min tur til å spre mitt budskap, nemlig at plantene trengte å vannes for ikke å dø. Plantene mine fikk selvfølgelig litt vann også.

Her kan du se om min sønn hvis du vil se det: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/marcel-6-reddet-brannsjefens-hytte-fra-flammene-4017793.html

Vann plantene dine nå.

Bilde

Trær og busker har ikke så mye fuktighet i grenene om vinteren. Når de har brukt opp reservelageret sitt dør de og det går fort nå som de ikke har noe vann å suge opp fra jorda. Da tørker plantene ut og dør. Bambusen ser ikke så sprek ut, men Pierisen er frisk og fin i bladene. Jeg må jo si at jeg føler meg litt dum når jeg drar frem hageslangen nå som det er så kaldt, selv om jeg vet at det kan være snakk om livredding for plantene mine. Uansett så er jeg glad for at jeg ikke har noe innsyn til hagen, for folk tenker jo gjerne sitt.

Bilde

Dette bedet ser virkelig herjet ut. Her har jeg plantet tett i tett med vårblomster. I fjor kjøpte jeg en del ekstra Kuleprimula, for de har jeg virkelig lagt min elsk på. Jeg får håpe de har klart seg.

Vanne med varmt eller kaldt vann?
Noen mener at det er best å vanne plantene med lunket vann. Jeg bruker kaldt vann fra hageslangen. Jeg vanner midt på dagen, og vanner så mye slik at det får trekt godt ned i jorda. Alle andre ting man skal tine er det anbefalt å bruke kaldt vann for å ikke at det skal danne seg isklumper rundt det. Det vil jeg jeg helst unngå med plantene mine. Jeg gjorde det i fjor også, og reddet mange på den måten.


Skjer det noe i hagen i dag?

$
0
0

I dag var det nesten litt vårstemning her i Bergen. Solen skinte og fuglene kvitret. Jeg kjente at det begynte å krible godt i kroppen. Lengselen etter å sitte seg neg og grave i jorda, ble kjempe sterk. Jeg prøvde å luke litt, men det var jo tele i jorda. Ikke noe unormalt det når det kun er en grad ute, men jeg måtte prøve likevel. Sekken med plantejord lå ute så den ble satt på tining til i morgen. Da er det så tid.

Jeg tok med meg kamara ut en tur for å prøve å finne ett lite vårtegn.

Bilde

Denne spesielle planten (Mahongla Beahli) kjøpte jeg for to år siden. Den ser ut til å trives i japan hagen for den har beiet seg godt utover. Nå først kommer den i blomst. Den får gule blomsterklaser allerede i mars- april. Jeg gleder meg veldig til å se den i sin praktfullhet. Som du ser så har den noen røde blader. Det kan være tegn på at den ønsker litt gjødsel. Til våren skal den skal få førsteklasses hønsegjødsel blandet med litt moden kompost.

Bilde

Endelig er mine krokkuser i farta.

Bilde

Skjønner dere at jeg er litt desperat etter vårtegn når jeg tar bilder av ett blad som så vidt viser tegn til å sprette ut? Jeg måtte så nærme at bilde ble kjempe uklart.  Dette er ett mini kiwi tre som er selvbestøvelig. Det har ikke gitt frukt enda, men det er 3. året nå så jeg håper at jeg i år kan plukke kiwi fra egen hage.

Ett glass i solen.

Bilde

Mannen min Rolf har bursdag denne helgen. Da han kom hjem stod konemor klar med to glass rødvin i hendene, og sa god helg. Det skal ikke så mye mer til for å gjøre en mann glad. Så tok vi en liten tur ut i hagen for å nyte årets først glass vin der.Bilde

Da solen forsvant over åskammen ble det fort kaldt. Så da var det på tide å trekke inn til middagen.

Ønsker dere en riktig god helg.


Hektisk nå rett før våren er her.

$
0
0

Nå kan jeg kjenne at våren er i annmarsj. Hageplaner skal lages og foredrag skal forberedes.

Det kjennes på kroppen at våren er i annmasj.

Denne uken har jeg vært med på seminar med 100 anleggartnere i Ulvik. Det var ett blomstrende eventyr uten like. Det var de best investerte pengene jeg har brukt på lenge.

44892

Temaer for seminaret:

  • Parsellhager, Vibeke Hermansen fortalte om hvordan de har laget parsell hagen i Bjørvika. Dette foredraget var veldig interessangt. Laksevåg hagelag har inne en søknad om å få parsellhage i sin bydel. Vibeke Hermansen sa seg villig til å gi oss gode råd underveis. Jeg vil gjøre det jeg kan for å hjelpe de og andre bydeler med det dette. Bloggen min i Bergensavisen kan være ett godt sted hvor man kan få belyst slike saker. Parsellhager er veldig ettertraktet og populært. Dette temaet kommer jeg tilbake til når jeg har fordypet meg mer om dette temaet.
  • Summende hager, Alf Helge Søyeland forte om blomsten og bien. Hn var også innom hvordan vi lager innsekshotell.
  • Blomster og stauder, Torunn Hovland Ljone hadde ett interessangt og lærerikt innlegg om stauder og gress. Gode plante tips å få med seg.
  • Hagedesign, Darren Sains holdt ett innlegg av en annen verden. For en kunnskap, og for en fantastisk hyggelig mann. Han ga meg mange gode tips og råd som jeg definitivt vil ta med meg videre.
  • Kundebehandling mm. Hagespisialisten ga oss tips og råd fra a-å om hvordan vi skal følge opp kunden fra a-å.

Når det var 100 gartere i salen kunne jeg ikke dy meg med å be om ordet. Jeg måtte gi litt reklame for Hageselskapet si noen få ord om 50 års jubileumet vårt i Hordaland nå i år. Det kom flere gisp i salen da jeg sa at medlemmene bestemte på IOP møtet at vi ikke skulle feire oss selv, men gi en gave til Haukeland sykehus. Vi vil gi en gave til Nordåstunet som er en underavdeling til Haukeland sykehus. Dette kommer jeg til å skrive mye om i tiden fremover. Vi skal samle inn penger og forhåpentligvis noen som er villig til å stille til dugnad. Det var heldigvis flere gartnere som viste sin interesse for dette etter innlegget mitt. Dette blir moro.

Her er ett innlegg om arrangementet hvis du er interessert: http://www.bygg.no/hage/article/1183543


Tredoktoren med podevoks i baklommen.

$
0
0

Jeg skulle egentlig på trening i dag. Da jeg kom utenfor ombestemte jeg meg brått, og løp inn for å ta på meg arbeidsklær. Solen varmet godt, og da klør det jo i hendene på en hageentusiast. Det ble fort 3 timer med opprydding i dag.

Jeg må innrømme at det ikke ser bra ut her. For etter jeg ble påkjørt rett etter sommerferien har jeg ikke kunnet gjøre noe som helst i hagen. Så nå var det deilig å kunne begynne oppryddingen. Bilde

Når uhellet er ute. Under raking var jeg så uheldig å knekke en gren på toppen av ett av morelltrærne mine. Jeg ville helst ikke klippe av toppen, så jeg løp inn for å hente podevoksen som jeg fikk fra Nelsson Garden. Når det kan beste en avklippet gren på ett tre, bør det jo kunne «lappe sammen» en gren som henger og dingler litt også.Bilde

Jeg la på ett lag podevoks på det sårede stedet. Husk plasthansker!!! Jeg glemte det og det ble nesten som lim på hendene. Det var veldig lett å smøre på og limer grenen veldig godt. Konsistensen var omtrent som honning. Den skal også forhindre at det kommer sopp på grenene. Etterpå var det bare til å surre litt tråd rundt. Helst en som ikke ødelegger barken.Bilde

Vil du prøve deg på poding? Det skal ikke være vanskelig å pode ett tre. Etter at jeg «limet» mitt i dag forstod jeg hvor lett det er. Poding må skje på vinteren (januar, februar). Så det er bare til å gå i gang. Det står på boksen hvordan du gjør det. Dette må jeg prøve. Tror jeg tar en grein fra min onkels sitt Opal plommetre. Det har så utrolig deilige plommer, men er i ferd med å dø ut. Redde det som reddes kan. Veldig spennende å prøve noe nytt. Du finner Nelson sin podevoks  på de fleste hagesentrene.


Viewing all 130 articles
Browse latest View live